Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma, dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere önerilen estetik bir çözümdür.
Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksijenasyon yöntemidir.

Dış faktörlere bağlı renklenmeler
Dişler üzerindeki lekeler bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi (kahve, çay, kırmızı şarap, köri, soya, meyve suları, kolalı içecekler vs...) ya da sigara kullanımı nedeniyle oluşmaktadır. Dişlerinizin yüzeyinde tutunan bu lekeler dişlerinizin sararmasına sebep olurlar. Bu lekeler diştaşlarıyla birlikte veya sadece lekeler şeklinde bulunabilir. 6 ayda bir dişhekimine kontrole giderek dişhekiminizin uygun gördüğü yöntemlerle ve uygun gördüğü zamanlarda dişlerinizi temizletmelisiniz.

İç faktörlere bağlı renklenmeler

  • Dişler bir yaralanma/ travma sonucu veya doğal yaşlanma sürecinin bir sonucu olarak sararabilirler.

  • Amalgam (gri) dolgu yapılmış dişlerde amalgam içindeki özellikle bakır ve korozyon ürünlerinin dişteki dentin kanallarına sızması sonucu dişte gri-siyah renkleşmeler olabilir.

  • Kanal tedavisi gömüş dişlerde de iyi temizlenmeyen pulpa (damar-sinir paketi) artıklarının dentin tübüllerine girmesi ile siyahımsı; eğer kanal tedavisi sırasında kullanılan patların fazlalıkları dişin kron kısmının içine taşmış ise diş turuncu renkte görülür. Bu dişler normal beyazlatmadan farklı olarak INTRAKORONAL BLEACHING dediğimiz yöntemle beyazlatılmaktadır.
  • Alınan flor miktarına göre de dişlerde opak noktalardan sarı- kahverengiye doğru renk değişimi olabilir. 1 ppm. den fazla flor olan içme suyu içen kimselerin genellikle sürekli dişlerinde bu problemle karşılaşılabilir.

  • Anne hamileyken veya çocukluk döneminde kullanılan bazı antibiyotiklerin (özellikle tetrasiklin ) dişlerde sari-kahverengi-gri tonlarda lekelenmeler meydana getirdiği gözlenmiştir. Tetrasiklin lekeleri çok ileri durumda olmadığı sürece beyazlatma işlemine cevap verirler. Çok ileri tetrasiklin renkleşmelerinde ise bu durum beyazlatma ile giderilemeyeceğinden dişlere porselen lamina ya da full porselen kaplamalar önerilir.

Diş beyazlatma
Şu anda bilinen iki değişik beyazlatma yöntemi vardır. Bunlardan ilki hastanın kendi başına uygulayabileceği bir yöntemdir, ikinci yöntem ise klinikte hekim tarafından yapılan beyazlatmadır. Her iki yöntem de etkin olmasına rağmen, hangisinin tercih edileceği renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekiminizin kararına bağlıdır.

Klinikte beyazlatma (office bleaching)
Hekiminizin uygun gördüğü beyazlatma jelinin ısı yada ışık ile aktive edilemesi ile yapılır. Öncelikle diş yüzeylerindeki dış renkleşmeler ve varsa diştaşları periodontal yöntemlerle temizlenir. Diş yüzeyleri cilalanır. Başlangıç fotografı alınır ve renk skalası ile dişin tonu belirlenir. Diş etlerine beyazlatma jelinin değmesini engellemek amaçlı koruyucu bir jel sürülür ve hastaya koruyucu gözlük takılır. Beyazlatma ajanı diş yüzeylerine uygulanır ve 20-30 dakika süreyle aktive edilir.

Bu şekilde yapılan beyazlatmanın başarısı, renkleşmenin sebebine ve ağırlığına bağlıdır. Yaşlanma ile olan renkleşmelerde, fluoroz renkleşmesinde çoğunlukla 1 seans yeterli olmaktadır. Tetrasikline bağlı renkleşmelerde ise 3 hatta 4 seans gerekli olabilir

Evde yapılan beyazlatma (home bleaching)
Sizden alınan ölçülerle hazırlanan plakları günde bir kaç saat takarak bayazlatma işlemini evinizde yaparsınız. Doktorunuzun önerdiği miktardaki ağartma jelini plağın dişlerinizin ön yüzüne denk gelecek kısmına koyar, plağı ağzınıza yerleştirirsiniz. Bir iki hafta kullanım sonucu istediğiniz renge kavuşabilirsiniz. Evde yapılan ağartma yöntemiyle özellikle kanal tedavisi görmüş canız dişlerdeki koyu renk giderilemeyebilir. Ya da tetrasiklin lekeleri dediğimiz lekeler için sonuç alınmayabilir. Çünkü ağartma jelinin konsantrasyonu diş veya dişetlerinize zarar gelmesin diye düşük tutulmuştur. Bunun için muhakkak hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Beyazlatmadan sonra dikkat edilcek hususlar
Beyazlatma işlemi sonrasında 24 saat içinde çakma şeklinde hissedilen hassasiyetler olabilir. İşlemden yarım saat önce ve işlem sonrasında alınan ağrı kesici bu hassasiyeti azaltacaktır.

Beyazlatma reaksiyonu 24 saat süreyle devam eder. Bu nedenle işlem sonrası 24 saat süreyle renklendirici herhangi bir besin (kırmızı şarap, köri soslu besinler, meyve suları, salçalı besinler, çay ve çay çeşitleri, kahve vs.) yiyip içilmemesi gerekmektedir.

İşlem sonrası 24 saat süreyle hiç sigara içilmemesi, daha sonra da azaltılmasını tavsiye ederiz.

İşlem sonrası tüketilen asitli içecekler hassasiyeti arttırabilir. Bu nedenle 24 saat süreyle bu tür içecekler tüketilmemelidir.

Dişlerin temizliği aynı şekilde yapılmaya devam edilir.

Beyazlatma hangi durumlarda yapılmaz?

  • Geniş pulpalı dişlere
  • Aşırı aşınmış eroziv dişlere
  • Ağızda porselen kuron gibi restorasyonlar varsa
  • Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlarda
  • Hidrojen peroksit veya karbamid peroksit allerjisi olan kişilerde.
  • Ağız hijyeni kötü olan bireylerde
  • Dişlerde mineyi ve dentini ilgilendiren yapısal bozukluklar varsa (amelogenesis imperfecta,dentinogenesis imperfecta)
  • Aşırı hassas dişleri olan hastalarda (hassasiyet giderici tedaviler uygulandıktan sonra beyazlatma yapılabilir.)
  • İleri boyutta tetrasiklin lekeleri olan dişlerde
  • Dişlerinde kırık, çatlak, çürük olan kişilerde
  • Dişetleri çok fazla çekilmiş ve köklerin büyük bir kısmı açığa çıkmış kişilerde beyazlatma yapılmamaktadır.

Dişlerin temel rengi beyazlatılmaktadır, fakat aşırı miktarda sigara içen bir de ağız hijyenini tam sağlayamayan hastalarda nikotin lekesi tekrar dişlerde birikir. Bu hastaların sıklıkla diştaşı temizliği yaptırması gerekmektedir.

Beyazlatma işlemi sırasında ağrı duyulur mu ? 
İşlem sırasında ve takip eden 24 saat içinde biraz hassasiyet olabilir. Bu geçici bir durumdur. Bu durumu en rahat şekilde geçirmeniz için hekiminiz size önerilerde bulunacaktır.

Beyazlatılan dişler ne kadar süre rengini korur?
Normal şartlarda beyazlatma işlemi ile dişleriniz ortalama 2-3 yıl rengini korur. Bu süre size bağlıdır.
Eğer aşırı miktarda çay, kahve, sigara içilirse bu süre kısalabilir. Gerekirse beyazlatma işleminin devamı için yılda bir iki sefer ek tedaviler yapılabilir.Ya da evde yapılan yöntem yılda bir sefer uygulanabilir.

Dişler ne kadar sürede istenen renge gelir?

 Yapılan yönteme, kullanılan ajanın yüzdesine ve hastanın dişinin yapısına ve tonuna göre farklılık göstermektedir.

Klinikte yapılan beyazlatmada kullanılan yüzde yüksek olduğundan hızlı ve etkili sonuç alınırken, evde yapılan beyazlatmada kullanılan ajanın yüzdesi düşük olduğundan daha geç sonuç alınır. Bazı hastalar bir seansta istediği sonuca ulaşırken diğer hastalarda 1-2 seans yapılması gerekebilir ya da bir seans klinik beyazlatma ardından evde yapılan beyazlatma ile kalıcılık sağlanmaya çalışılır.

Buradaki bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.